Bezienswaardigheden in Montenegro

Er zijn in Montenegro behoorlijk wat bezienswaardigheden te vinden. Het merendeel van de bezienswaardigheden in het land hebben een religieuze of een natuurlijk karakter. Het merendeel van de bevolking van Montenegro zijn orthodoxe christenen. In heel het land zijn er prachtige kerken en klooster te vinden. Sommige al eeuwen oud en weer andere vrij nieuw. Allemaal zijn ze prachtig beschilderd en hebben een hele andere indeling dan dat wij gewend zijn van een kerk.
Een groot deel van de bezienswaardigheden in Montenegro kunnen gratis bezocht worden. Voor andere wordt een kleine entree gevraagd. De toegangsprijzen liggen een behoorlijk stuk lager dan dat wij in Nederland gewend zijn.Sveti Stefan

Het voormalige eilandje Sveti Stefan is één van de meest kenmerkende en gefotografeerde bezienswaardigheden van Montenegro. Iedere toerist zou wel door de straatjes van dit in eerste instantie zo prachtig ogend dorpje willen slenteren. Jammer genoeg is dat niet mogelijk aangezien het hele eiland omgetoverd is tot een exclusief hotel. Dagelijks worden er slechts twintig toeristen toegelaten die onder begeleiding van een gids een rondje over het eiland mogen maken. Wil je toch het eiland bezoeken zonder in het hotel te slapen dan kun je een tafel reserveren in het restaurant van het hotel. In het hotel verblijven met regelmaat beroemdheden. Het was ook de plaats waar de beroemde schaakmatch tussen Spasski en Fischer in 1992 plaatsvond.

Orthodoxe kerk van Bar

De orthodoxe kerk van Bar, ook wel bekend als de Sint-Jovan Vladimar kerk is een prachtige kerk aan de boulevard van Bar. Het is een relatief nieuwe kerk die met zijn gouden koepels vanuit bijna de hele stad te zien is. De kerk is vernoemd naar de heilige Jovan Vladímir die leefde in de tiende eeuw. Hij wordt gezien als martelaar en vereerd op 22 mei. Als je in Bar bent moet je zeker even deze kerk binnenlopen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je geschikte kleding draagt. Jammer genoeg is het niet toegestaan om foto’s te maken in de kerk. Als er een dienst bezig is, kun je je bezoek aan de kerk beter even uitstellen.

Nationaal museum van Montenegro

Het Nationaal Museum van Montenegro is te vinden in de voormalige hoofdstad Cetinje. Het museum is onderverdeeld in vijf verschillende secties die allemaal op een andere plaats in Cetinje zijn ondergebracht. De drukstbezochte zijn het koning Nikola museum en het historisch museum van Montenegro. Bijna alle musea zijn vandaag de dag te vinden in voormalige paleizen of verblijven van de toenmalige prinsen en koningen. De collectie van de verschillende musea in Cetinje zijn niet heel erg indrukwekkend, je krijgt echter wel een goede indruk van de geschiedenis van het land en hoe de toenmalige koninklijke familie van Montenegro leefde.

Het klooster van Piva

Het Klooster van Piva is te vinden in het noordwestelijke deel van Montenegro. Wie dit prachtige klooster wil bezoeken zal er wel een behoorlijk stuk voor moeten rijden. Vanuit Zabljak loopt er een prachtige weg door het Durmitor park richting Piva. Het klooster stamt uit de zestiende eeuw en is één van de grootste in Montenegro. Het klooster is gewijd aan de Maria-Tenhemelopneming. De kerk van het klooster lijkt in eerste instantie niet erg bijzonder, maar eenmaal binnen zul je gelijk van gedachten veranderen. De prachtige gekleurde muurschilderingen die zo goed als iedere centimeter van de kerk bedekken horen tot de mooiste van het land. Jammer genoeg is het niet toegestaan om binnen in het klooster foto’s te maken.

Gospa od Škrpjela

Het eilandje Gospa od Škrpjela of Onze Vrouwe van de Rotsen is een kunstmatig eiland in de Baai van Skotor. Volgens de legende was er een schilderij van Maria gevonden op de rotsen waarna de inwoners van Perast stenen in zee gooiden en uiteindelijk een eiland ontstond waar een kerk op gebouwd is. In werkelijkheid werden oude of in beslag genomen schepen gevuld met stenen gezonken. Toen er eenmaal genoeg stenen op de bodem lagen was het eiland gevormd en werd de kerk erop gebouwd. De eerste kerk werd er gebouwd aan het einde van de vijftiende eeuw. De huidige kerk stamt uit de eerste helft van de achttiende eeuw. In de kerk is nog steeds het schilderij van Maria te zien wat op de rosten zou zijn gevonden. De Prachtig gedecoreerde kerk en het bijbehorende museum kan tegen een kleine vergoeding bezocht worden.
Naast Gospa od Škrpjela ligt het eilandje Sveti Đorđe. Op dit eiland is een begraafplaats en een oud Benedictijns klooster te zien. Jammer genoeg is dit eiland niet geopend voor het publiek, omdat het in privébezit is. Vanuit Perast vertrekken er behoorlijk wat watertaxi’s richting beide eilanden.

Het Ostrog klooster

Het Ostrog Klooster hoort tot de belangrijkste religieuze bezienswaardigheden van Montenegro. Het klooster bestaat uit twee delen; een beneden-klooster en een boven-klooster. Pelgrims zetten hun auto beneden bij het klooster en lopen de steile weg omhoog. Dit is een wandeling van ongeveer een half uur waarbij behoorlijk wat hoogtemeters moeten worden overwonnen. Heb je geen zin om te lopen, dan zijn er bij het boven-klooster genoeg parkeerplaatsen. In het boven-klooster is de tombe van Vasilius te zien. Pelgrims lopen langs de open kist en kussen zijn lijkwade of de reliek die hij vastheeft. De rij om de grot binnen te gaan om de tombe te bezoeken is op de meeste dagen behoorlijk lang.
Het klooster van Ostrog werd gebouwd in de zeventiende eeuw, maar is onlangs helemaal gerenoveerd. Vandaag de dag is het weer helemaal in zijn oude glorie hersteld. Vooral de prachtige mozaïeken en de muurschilderingen zijn er indrukwekkend.

Stari Bar

Stari Bar, vrij vertaalt het oude deel van Bar, is enkele kilometers landinwaarts te vinden van het huidige Bar. Dit prachtige dorpje is gesticht in de vroege middeleeuwen. Het dorp dat zolang de tand des tijds heeft overwonnen werd in 1979 verwoest door een grote aardbeving. De bewoners verlieten het dorp en bouwden een nieuw dorp langs de kust. Deze badplaats is ondertussen uitgegroeid tot een van de populairste van het land. Na de reconstructie van het aquaduct werd ook de rest van Stari Bar herbouwd. Vandaag de dag is het dorpje een populaire toeristische bezienswaardigheid. Het hoogste deel van star Bar bestaat nog steeds uit ruïnes die je tegen een kleine vergoeding kunt bezoeken. Vooral de konoba’s, traditionele restaurants zijn er populair.

Moraca Klooster

Het Moraca klooster is een van de bekendste en drukstbezochte kloosters van Montenegro. Toch ligt het klooster op een behoorlijk stuk rijden vanaf de kustregio. Toen wij het klooster bezochten waren er al enkele bussen gearriveerd en zouden er nog meer komen. Ondanks de relatieve drukte rondom het Moraca Klooster is het binnen de muren van het klooster redelijk rustig. Zo gauw we binnenkomen worden we aangesproken dat we binnenin de orthodoxe kerken op het terrein geen foto’s mogen maken. Tijdens een wandeling op het terrein kom je twee kerken, bijenkassen, de groentetuin en de verblijven van de monniken tegen. De twee kerken zijn beiden prachtige beschilderd.

Millenniumbrug van Podgorica

De hoofdstad van Montenegro, Podgorica staat niet bekend als de mooiste Europese hoofdstad. In de stad zijn er maar weinig bezienswaardigheden te vinden. De Millenniumbrug is hier een aangename uitzondering op. Deze honderdzestig meter lange tuibrug is een prachtig stukje moderne architectuur in de stijl van Calatrava. De brug is het symbool geworden van de stedelijke vernieuwing in Montenegro en het feit dat de welvaart van het land in de lift zit.
De Millenniumbrug laat zich het makkelijkst fotograferen vanaf de naastgelegen Moskoubrug.

Orthodoxe klooster van Cetinje

Het klooster van Cetinje is te vinden aan de voet van het berg Orlov Krs. Het klooster is gebouwd in de achttiende eeuw in opdracht van de toenmalige bisschop Danilo. De tombe van deze bisschop is nog steeds te zien in het klooster. Ook de tombe van Mirko Petrovic, de oom van koning Nicola I is er te zien. Het is een indrukwekkend klooster dat uit de rotsen lijkt te komen. Het klooster is geopend voor toeristen. Je kunt slechts een klein deel bezoeken, maar het deel dat opengesteld is, is zeker de moeite waard. Let er wel op dat je geschikte kleding draagt. Armen en benen bedekt, het nemen van foto’s is er niet toegestaan.
In het klooster zouden zich de gemummificeerde hand van Johannes de Doper en een splinter van het kruis waar Jezus aan opgehangen is te zien zijn.

Porto Montenegro

Met de komst van Porto Montenegro heeft Montenegro zijn eigen Saint Tropee of Monte Carlo gekregen. Deze jachthaven voor Luxe jachten is gebouwd in het stadje Tivat. Er is plaats voor vierhonderdvijftig superjachten met een lengte van twaalf tot en met honderdtachtig meter. Porto Montenegro is gebouwd op de plaats waar voor het uiteenvallen van Joegoslavië de marinehaven van Joegoslavië te vinden was.
In dit nautische dorp zijn naast de superjachten een vijfsterrenhotel, een Yachtclub, een internationale school en een museum te vinden.

Mausoleum van Njegoš

Het Mausoleum van Njegoš is de belangrijkste bezienswaardigheid in het nationaal park Lovcen. Waar vandaag de dag het Mausoleum te vinden is stond eerst een kapel die door de toenmalige prins-bisschop van Montenegro zelf gebouwd werd. Zijn uitdrukkelijk wens was om hier begraven te worden. Tijdens de Oostenrijks-Hongaarse oorlog werd de kapel gedeeltelijk verwoest en het lichaam overgebracht naar een klooster in Cetinje. Na de oorlog werd hij er herbegraven. Niet in de kapel die helemaal werd afgebroken, maar in een modern mausoleum.
Vanuit de kustregio kun je vrij gemakkelijk het mausoleum bezoeken. Meerdere excursies hebben een bezoek aan het mausoleum op het programma staan. Je kunt natuurlijk ook met een huurauto er naartoe rijden. Wil je het mausoleum bezoeken, houdt er dan wel rekening mee dat je behoorlijk wat trappen op zal moeten. Het uitzicht vanaf het mausoleum over het nationaal park Lovcen is uitzonderlijk.