Handig om te weten

Waar moet je rekening mee houden als je op vakantie gaat naar Montenegro? Moet je een visum aanvragen of hoelang moet je paspoort op de dag van vertrek nog minimaal geldig zijn? Is het kraanwater er te drinken en wanneer zijn nu precies de nationale feestdagen. Op deze pagina hebben we geprobeerd een zo compleet en duidelijk mogelijk beeld te geven waar je aan moet denken voordat je op vakantie gaat naar Montenegro. Veel van de onderwerpen spreken voor zichzelf, maar het is toch handig om ze even bij elkaar te zien. Mochten we wat vergeten zijn of heb je op- of aanmerkingen dan horen we het graag.

Code groen voor Montenegro

Sinds donderdag 8 juli 2021 is het negatief reisadvies voor Montenegro opgeheven. Er geldt nu code groen voor Montenegro. Vakanties naar Montenegro zijn toegestaan en het land wordt al veilig bestempeld. Voor de terugvlucht naar Nederland heb je geen negatief testbewijs van een PCR-test of sneltest nodig. Ook hoef je na thuiskomst in Nederland niet in quarantaine. Tijdens je vakantie op Montenegro moet je je daar aan de lokale coronamaatregelen houden.

>>> bekijk de actuele coronaregels voor Montenegro

Wil je een vakantie boeken naar Montenegro? Kijk dan zeker even naar de Montenegro vakanties bij TUI.nl. Zij bieden pakketreizen naar Montenegro aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.

Je Montenegro vakantie boeken bij TUI betekent:
 geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

>>> bekijk de Montenegro vakanties op TUI.nl

Douane en documenten

Om naar Montenegro te kunnen reizen moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort. Dit geldt voor iedereen dus ook kinderen onder de twaalf. Deze dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort of identiteitsbewijs. Voor een verblijf korter dan 90 dagen in Montenegro heb je geen visum of andere documenten nodig.

Elektriciteit

Montenegro heeft 220 Volt, frequentie 50 Hz en dezelfde stekkers als in Nederland. Je kunt dus zonder problemen je elektronische apparaten opladen.

Drinkwater

Het kraanwater in Montenegro kan gedronken worden. Het heeft zo goed als geen bijsmaak en is zelfs lekker te noemen. Vertrouw je het toch niet dan kun je beter water uit flessen drinken.

Drugs

Het invoeren, bezitten en gebruiken van alle soorten drugs is verboden in Montenegro. Het overtreden van deze regels kan leiden tot hoge boetes en zelfs gevangenisstraffen. De handhaving van deze regels verschilt echter wel sterk per stad en regio.


Feestdagen

Er worden in Montenegro enkele orthodoxe feestdagen gezien als nationale feestdagen. De andere feestdagen die in Montenegro gevierd worden hebben te maken met de onafhankelijkheid van Montenegro en vergelijkbare evenementen. Tijdens deze feestdagen zullen een groot deel van de openbare instellingen en banken gesloten zijn. De meeste andere winkels, bars en restaurants zijn tijdens deze dagen gewoon geopend. Wil je zeker weten of een museum, winkel of bar geopend is, dan kun je het beste even naar de website van de betreffende winkel of museum gaan. Zo kom je nooit voor een gesloten deur te staan.

Nationale feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
7 & 8 januari – Orthodox kerstmis
1 mei – Dag van de Arbeid
9 mei – overwinningsdag
21 mei – Nationale Onafhankelijkheidsdag
13 juli – dag van de Staat

Variabele feestdagen (nationaal):
Pasen (maart/april)

Geld

De officiële munteenheid van Montenegro is de euro. Dit is op zich best bijzonder aangezien Montenegro niet tot de eurozone behoort. Montenegro is samen met Kosovo het enige land dat niet tot de eurozone behoort, maar wel officieel gebruik mag maken van de euro. Voor de komst van de euro werd in Montenegro de Duitse Mark gebruikt en toen de deze verdween is de euro ervoor in de plaats gekomen.
Het prijsniveau in Montenegro ligt lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. De kustregio is over het algemeen wat duurder dan de binnenlanden. Zorg er wel altijd voor dat je voldoende contant geld bij je hebt want met pin of creditcard betalen is lang niet overal mogelijk. Gelukkig zijn er door het land heen meer dan voldoende pinautomaten te vinden waar je zonder bijkomende kosten geld uit de muur kan trekken.

Openingstijden

De meeste musea, bezienswaardigheden en andere openbare instanties in Montenegro zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 18:00 geopend en zijn tussen de middag 1 of 2 uur gesloten. De meeste winkels in de stad zijn dagelijks geopend. Door de week tot 20:00 en in het weekend tot 14:00. Ook de winkels zijn vaak tussen de middag gesloten.
Bijzonder is dat deze tijden op veel plaatsen niet heel erg strikt worden aangehouden. Zo kan het best voorkomen dat je nog een half uur voor een gesloten museum of winkel kan staan voordat het personeel aankomt.

Telefoon en internet

Het bereik in Montenegro is zo goed als overal goed tot uitstekend. Alleen in de wat meer afgelegen plaatsen van het land kan het weleens gebeuren dat het signaal even wegvalt of dat er geen goede 3G verbinding te vinden is. Op veel plaatsen kun je gebruik maken van gratis wifi. Zelfs in de meest afgelegen dorpen hebben de meeste restaurants goede wifi die vaak onversleuteld wordt aangeboden. Heb je toch een wachtwoord nodig dan zal de ober je die zonder problemen geven.
Aangezien Montenegro nog geen lid is van de Europese Unie moet je er nog steeds roamingkosten betalen. Deze kosten zijn behoorlijk hoog, ook het bellen naar Nederland met je mobiele telefoon is niet goedkoop. Ben je van plan om veel te bellen of gebruik te maken van internet dan kun je beter een simkaartje kopen van een lokale provider. Verblijf je in de buurt van de Kroatische grens dan kun je beter overschakelen naar het Kroatische netwerk aangezien Kroatië wel tot de Europese Unie behoort en je hier dus geen extra kosten voor hoeft te betalen.

Taal

De officiële taal van Montenegro is het Montenegrijns. Voor ongeveer veertig procent van de inwoners van het land is dit hun moedertaal. Naast het Montenegrijns wordt door een groot deel van de inwoners Servisch gesproken. Het Montenegrijns en het Servisch zijn sterk aan elkaar verbonden. Vroeger stonden deze twee talen samen met het Bosnisch bekend als het Servo-Kroatisch. In het oostelijke deel van Montenegro zijn er enkele steden waar Albanees de belangrijkste taal is.
Verblijf je in de kustregio van Montenegro dan zullen de meeste mensen die werkzaam zijn in het toerisme een redelijk woordje Engels en Duits kunnen. In de binnenlanden is dit vaak ook het geval, maar zeker niet overal. De meeste menukaarten zijn in meerdere talen opgesteld. Heb je toch de pech dat er alleen een menukaart is in het Montenegrijns dan kun je beter de hulp van een ober inroepen, want dan zal de kaart voor de meeste toeristen onleesbaar zijn.

Tijdsverschil

Montenegro ligt in dezelfde tijdszone als Nederland. Er is dus geen tijdsverschil tussen deze twee landen. Ook de zomer- en wintertijd lopen gelijk met elkaar.

Alarmnummer

Het alarmnummer is in Montenegro is net als in het overgrote deel van Europa 112.

Fooi
Het is vrij gebruikelijk om fooi te geven normaal gesproken bedraagt deze tussen de vijf en tien procent van de rekening. Dit natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van het eten en hoe vriendelijk de bediening was.

Veiligheid

Montenegro is een erg veilig land en georganiseerde misdaad komt er eigenlijk niet voor. Natuurlijk moet je altijd op je hoede zijn voor gauwdieven, maar niet meer of minder dan in andere delen van Europa.
Als je van plan bent om veel te gaan autorijden houdt er dan rekening mee dat de wegen niet dezelfde kwaliteit hebben als in Nederland. Op rare plaatsen kunnen ineen grote putten in de weg zitten of zelfs een stuk snelweg ontbreken. Rij dus voorzichtiger en langzamer dan dat je normaal zou doen.