Natuur en nationale parken in Montenegro

De natuur en verschillende natuurparken in Montenegro zijn zo bijzonder en uiteenlopend dat we hier wel een pagina aan moeten wenden. Twee van de natuurlijke bezienswaardigheden in Montenegro zijn zelf terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De Baai van Kotor en het Durmitor Nationaal park horen dan ook tot de populairste toeristische attracties van het land. Ook minder bekende natuurlijke bezienswaardigheden zoals het Meer van Shkodër en het Lovcen Nacionalni park zijn zeker de moeite van het bezoeken waard. Laat je verrassen tijdens je vakantie in Montenegro door de prachtige natuur van het land.Tarakloof

De Tarakloof is de grootste kloof van Europa en op de Grand Canyon na de grootste kloof ter wereld. De kloof is op zijn diepst dertienhonderd meter diep. De kloof is gevormd door de rivier de Tara die in van West- naar Oost-Montenegro stroomt en in totaal 110 kilometer door het land aflegt. De Tarakloof is onderdeel van het Durmitor nationaal park dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Een andere belangrijke bezienswaardigheid rondom de rivier de Tara is de Đurđevića-Tarabrug. Deze 365 meter lange brug is gebouwd in de jaren veertig van de vorige eeuw. De brug ligt op ongeveer honderdzeventig meter boven de rivier de Tara. Echte waaghalzen kunnen ziplinen over de Tarakloof.

Nationaal Park Skadarsko Jerezo

Het Nationaal Park Skadarsko Jerezo of vertaald het Nationaal park het Meer van Shkodër is een nationaal park in het zuidoostelijke deel van Montenegro rond het Meer van Shkodër. Het park volgt voor een groot deel de grens met Albanië. In het park wonen meer dan tweehonderdvijftig vogelsoorten en komen vierendertig soorten vissen voor. Zeven van deze vissen komen alleen in dit meer voor. Nationaal Park Skadarsko Jerezo hoort tot de mooiste en drukstbezochte natuurparken van Montenegro. Als je tijdens een autorit om je heen kijkt dan lijkt het meer meerdere malen van kleur te veranderen, van diepgroen tot helblauw en alle scharkeringen die ertussen zitten. Wil je het meer vanaf het water ontdekken dan kun je vanuit Virpazar een prachtige tocht maken langs de verschillende hoogtepunten van het meer. Een andere boottocht die je niet wilt missen is die naar het dorpje Rijeka. Om het park te kunnen betreden moet je wel een kleine toegangsprijs betalen.

Het Zwarte Meer

Het zwarte meer of Zabojsko Jezero, zoals het meer lokaal bekend staat hoort tot de mooiste meren in het Durmitor nationaal Park. Het meer ligt enkele kilometers buiten het stadje Zabljak. Je kunt het beste met de auto richting de entree van het park rijden. Vanaf hier is het ongeveer een kilometer lopen naar het meer. Eenmaal bij het meer wordt je getrakteerd op een geweldig uitzicht op het meer dat omringd is door dennenbomen en besneeuwde bergtoppen. Vanwege de hoge ligging van het meer is de kans op slecht weer wel groot. Je kunt een prachtige wandeling maken rondom het meer. Er zijn voor de kinderen enkele speeltoestellen te vinden en waaghalzen kunnen hun lol op bij het klim- en klauterparkoers tussen de boomtoppen.

Durmitor

Durmitor is een bergketen en een nationaal park in het noordwesten van Montenegro. Het park is in totaal bijna vierhonderd vierkante meter groot en is terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Enkele van de bekendste inlandse bezienswaardigheden van Montenegro zoals het Zwarte Meer en de Tara-kloof liggen binnen de grenzen van het Durmitor Nationaal park. Het belangrijkste stadje in het park is Zabljak. Dit is dan ook gelijk het hart van het actieve toerisme in Montenegro. Vanuit Zabljak kun je prachtig fiets- en wandeltochten maken en kunnen avontuurlijkere ingestelde toeristen de Tara-kloof bedwingen met een raft. In Durmitor is tevens het hoogste skigebied van Montenegro te vinden.
Vanuit Zabljak kun je een prachtige autorit maken richting het klooster van Piva. De kans is groot dat je delen van deze autorit dwars door hoge sneeuwwallen maakt.

De Baai van Kotor

De Baai van Kotor is de belangrijkste toeristische trekpleister van Montenegro. Je zou kunnen zeggen als je de Baai van Kotor niet gezien heb dan heb je Montenegro niet gezien. De Baai van Kotor is sinds 1979 opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco vanwege zijn unieke culturele waarde. De belangrijkste plaatsen aan de baai zijn Kotor, Risan, Tivat, Perast en Herceg Novi. Al deze plaatsen staan net als de rest van de baai op de werelderfgoedlijst van Unesco. Hierdoor is het mogelijk dat ondanks de plaatsen in de zomermaanden overlopen worden door toeristen ze toch hun authentieke karakter weten te behouden. In de Baai van Kotor liggen twee eilandjes, Gospa od Škrpjela en Sveti Đorđe. Deze eilandjes zijn vrij gemakkelijk met een watertaxi te bereiken en zijn een echte must see. Met de komst van de Port of Montenegro in de Baai van Kotor is dit deel hard op weg om één van de populairste vakantiebestemmingen in Zuidoost-Europa te worden.
De leukste manier om de Baai van Kotor te ontdekken is met een autorit rondom het meer. Je moet dan onderweg gebruik maken van de veerpont tussen Kamenari en Lepetane.

Lovcen Nacionalni park

Lovcen Nacionalni park of het Nationaal Park Lovcen is te vinden in het zuidwesten van Montenegro. Lovcen werd in 1952 uitgeroepen tot nationaal park, het park strekt zich uit tussen de Adriatische Zee en de Baai van Kotor. Het park beslaat het hoogste deel van de gelijknamige berg. Lovcen is een nationaal park geworden vanwege het cultureel-historisch erfgoed in het gebied en de bijzondere natuur. In het gebied komen bijna 1.200 plantensoorten voor. Hiervan is een deel endemisch voor dit gebied. Het gebied leent zich uitstekend voor korte en lange wandelingen door de ruige natuur. Het is eventueel ook mogelijk om dit onder begeleiding van een gids te doen.
De belangrijkste bezienswaardigheid van het Lovcen Nacionalni park is het Mausoleum van Njegoš. Dit mausoleum van de vroegere prins-bisschop van Montenegro is gebouwd op de één na hoogste top van het park, Jezerski vrh op 1657 meter hoogte.

National Park Prokletije

Het National Park Prokletije is het jongste nationaal park van Montenegro. Het park, dat helemaal in het noordoostelijke deel van het land te vinden is, kreeg deze status in 2009. Het National Park Prokletije bestaat uit een zeer onherbergzaam gebied dat zich uitstrekt over bijna zeventienduizend hectare. Een groot aantal van de bergen in het park hebben pieken boven de tweeduizend meter. Twee belangrijke bezienswaardigheden in dit nationaal park zijn het meer van Plav en het Hridsko meer. Beide meren hebben een beschermde status binnen het nationale park. In het park zouden beren, wolven, gemzen en zelfs lynxen voorkomen.

Het meer van Plav

Het meer van Plav is te vinden in het noordoosten van Montenegro. Dit is het grootste meer in dit deel van Montenegro en staat symbool voor de stad Plav. Het meer bevindt zich op iets meer dan negenhonderd meter boven de zeespiegel en is negen meter diep. De omgeving rondom het meer leent zich perfect voor korte en lange fiets- en wandeltochten. Wil je liever rustig op het meer varen dan is er de mogelijkheid om een kajak of roeibootje te huren. Het meer van Plav ligt in een deel van Montenegro dat weinig tot geen toeristen ziet.