Steden en dorpen in Montenegro

Er zijn in Montenegro behoorlijk wat kleine dorpen en kleinere steden te vinden. Echte grote steden zijn er op de hoofdstad Podgorica bijna niet. Toch zijn al deze kleine plaatsen en dorpen allemaal zo verschillend van elkaar dat je door meerdere kleinere plaatsen met elkaar te combineren je in Montenegro een leuke stedentrip zou kunnen maken. Veel van de kleinere dorpen in het binnenland zijn nog ongerept en zien maar weinig toeristen. Diegenen die er komen worden vaak als koningen behandeld. In de kustplaatsen zijn behoorlijk wat meer toeristen te vinden. Dit is gelijk te merken aan de prijzen van het eten en drinken. Toch zijn de mooiste plaatsen te vinden in de buurt van de Adriatische Zee. Vooral de plaatsen aan de Baai van Kotor zijn prachtig.Podgorica

Podgorica is de grootste stad en de hoofdstad van Montenegro. De stad stond van 1946 tot 1992 bekend als Titograd, vernoemd naar de toenmalige president Tito. De stad heeft lang deel uitgemaakt van het Ottomaanse Rijk en werd aan het einde van de negentiende eeuw aan Montenegro toegevoegd. Het is zeker niet de mooiste stad van Montenegro. De grauwe straten en boulevards langs de Ribnica en de Moraca zijn weinig uitnodigend. Een mooi lichtpuntje in de stad is de Millennium brug. Deze modern vormgegeven brug over de Moraca mag je niet missen. Andere bezienswaardigheden in Podgorica zijn de Saborni Hram Hristovog Vaskrsenja, De ruïnes van de stad Dolcea, de Sint-Joriskerk en de klokkentoren. Ben je fan van markten breng dan een bezoek aan de overdekte markt van Podgorica. Deze is te vinden naast het grote overdekte winkelcentrum van de stad.

Bar

Bar hoort tot de drukste en grootste badplaatsen van Montenegro. Rondom Bar vind je eigenlijk alles wat je nodig hebt tijdens je vakantie in Montenegro. Zo beschikt de badplaats over een prachtige boulevard en een lang kiezelstrand. In het hoger gelegen oude deel van de stad “Stari Grad” kun je een wandeling maken door de oude historische straatjes en de resten van een oud kasteel bezoeken. Dit deel van Bar werd tijdens een grote aardbeving bijna helemaal verwoest en daarna verlaten. Tegenwoordig zijn er in Stari Bar weer allerlei leuke restaurants en winkeltjes te vinden waar ze de lokale specialiteiten verkopen. Het dorp staat vooral bekend om de olijfolie die in de regio wordt geproduceerd. In het dorp staat volgens sommige bronnen de oudste boom van Europa. Het zou hierbij gaan om een tweeduizend jaar oude olijfboom. In Bar is een van de mooiste orthodoxe kerken van Montenegro te vinden. De Hram Svetog Jovana Vladimira, of de kerk van Sint Johannes met zijn gouden daken en prachtige muurschilderingen mag je niet missen tijdens je bezoek aan Bar.

Cetinje

Cetinje is de voormalige hoofdstad van Montenegro en misschien wel de mooiste grote stad van het land. Cetinje wordt door veel Montegrijnen nog steeds gezien als de belangrijkste plaats in Montenegro. De belangrijkste bezienswaardigheid van Cetinje is het orthodoxe klooster. In dit klooster zouden enkele bijzondere relikwieën liggen zoals de hand van Johannes de Doper en een splinter van het kruis waar Jezus aan was opgehangen.
In de tijd van het Koninkrijk Montenegro was Cetinje de hoofdstad van Montenegro en de plaats waar de koninklijke paleizen te vinden waren. Als je door Cetinje loopt, zie je nog veel resten van deze periode. Zo zijn veel van de oude ambassades nog steeds te zien en hebben de meeste voormalige paleizen een nieuwe functie gekregen. Zo is het Blauwe Paleis tegenwoordig de ambtswoning van de president en is het Konings- en Prinsenpaleis omgetoverd tot een museum.

Niksic

Niksic is na de hoofdstad Pordriga de grootste stad van Montenegro. De stad is te vinden in het centraal westelijke deel van het land op ongeveer een uurtje rijden vanuit de kust. Niksic heeft een bruisend centrum met een prachtig plein genaamd Trg Slobode. Aan het plein en in de straatjes rond het plein zijn er tal van restaurants en bars te vinden met terrassen die in de zomermaanden goed gevuld zijn. Een andere populaire plaats in het stadje is het Gradski Park en de daarnaast gelegen orthodoxe kerk. Om deze kerk te kunnen bezoeken moet je wel behoorlijk wat hoogtemeters overbruggen. In het park is ook een sterrenwacht te vinden. Niksic is tevens de stad waar Niksicko het populairste bier van Montenegro gebrouwen wordt.
De bekendste bezienswaardigheid van Niksic ligt enkele kilometers ten oosten van de stad. Dit is namelijk het Klooster van Ostrog. Dit uit de rotsen gehouwen klooster is één van de belangrijkste pelgrimsoorden van Montenegro.

Perast

Perast is een van de mooiste dorpjes van Montenegro en is terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Tijdens de zomermaanden is het dorpje in zijn geheel autovrij. Je kunt dus in alle rust genieten van al het schoons dat het dorp te bieden heeft. De belangrijkste bezienswaardigheid van Perast is te vinden in de Baai van Kotor. Dit is namelijk Gospa od Škrpjela. Dit is een eilandje met een prachtige kerk erop. Volgens de legenden zou er op een rots een schilderij van Maria gevonden zijn. De dorpelingen hebben toen stenen in de baai gegooid waardoor het eiland is ontstaan. In de kerk is vandaag de dag nog steeds het schilderij wat toen gevonden is te zien. Naast dit eiland ligt het eilandje Sveti Djordje. Op dit eiland is een voormalig klooster te vinden. Dit eiland is jammer genoeg niet geopend voor publiek.
Vanuit Perast zijn er behoorlijk wat watertaxi’s te vinden die je voor een klein bedrag naar de eilanden willen brengen.

Rijeka Crnojevica

Rijeka Crnojevica hoort tot de mooiste dorpen van Montenegro. Vooral de omgeving van het dorp is zo mooi dat je je tijd moet nemen voor de tocht naar het dorp toe. Als je vanaf de voormalige hoofdstad Podgorica naar Rijeka Crnojevica rijdt kom je onderweg een uitloper van het Meer van Shkodër tegen die meandert door het bergen. De expliciete groene en blauwe tinten maken de uitzichten tijdens deze rit onvergetelijk. Rijeka Crnojevica staat bekend om zijn prachtige stenen brug en om zijn uitstekende restaurants. Langs de waterkant zijn er meerdere restaurants te vinden die allemaal dezelfde specialiteit hebben, vis uit het Meer van Shkodër. Paling, forel en karper zijn de op alle kaarten terug te vinden. De gebakken karper is er aan te bevelen.
Het is ook mogelijk om vanuit Virpazar met de boot naar Rijeka Crnojevica te reizen. Je moet dan wel de schitterende uitzichten missen.

Budva

Budva is de populairste en drukstbezochte badplaats van Montenegro. Het merendeel van de toeristen die vanuit Nederland naar Montenegro afreizen verblijven in Budva of in de buurt ervan. Vooral het historische centrum van Budva is het bezoeken waard. Deze op het eerste oog perfect bewaard gebleven centrum is tijdens een grote aardbeving in 1979 compleet vernield. Het herbouwen van de historische kern van Budva heeft in totaal bijna acht jaar in beslag genomen. Het resultaat is een prachtig historisch centrum dat geliefd is bij de toeristen. Overal zijn er kleine steegjes met leuke winkeltjes en pleinen met gezellige terrassen te vinden. Het centrum is geheel autovrij. Net buiten het centrum bevinden zich de meeste hotels en de stranden van Budva.

Kotor

Kotor staat bekend als een van de mooiste plaatsen van Montenegro. Iedereen die ooit door de straten van het ommuurde historische centrum van Kotor heeft gelopen zal dit gelijk beamen. De pittoreske straatjes van het dorp hebben de tand des tijds er goed doorstaan. Kotor is de belangrijkste plaats aan de Baai van Kotor. Het historische centrum van Kotor staat net als de Baai van Kotor op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Mede hierdoor zijn de straten van Kotor in de zomermaanden gevuld met toeristen die de vele bezienswaardigheden van dit historisch stadje met eigen ogen willen aanschouwen. De belangrijkste bezienswaardigheden van Kotor zijn de Sveti Nikola, de klokkentoren, het maritieme museum het Fort en de Sveti Luka. Voor het fort moet je echter wel behoorlijk wat hoogtemeters overwinnen. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over Kotor en de Baai van Kotor. Is deze klim te veel voor je dan kun je ook de oude stadsmuren beklimmen.

Petrovac na Moru

De badplaats Petrovac na Moru is er één zoals je er meerdere tegenkomt langs de kust van Montenegro. Een klein dorp met een mooie boulevard waar enkele bars en restaurants te vinden zijn. Op loopafstand hiervan zijn er enkele grote hotels en enkele geraamtes die ooit hotels moeten worden. In de zomermaanden liggen de stranden van Petrovac na Moru vol met toeristen die komen genieten van een zon-, zee- en strandvakantie. Vanuit Petrovac na Moru kun je met de auto of de bus vrij gemakkelijk de andere plaatsen langs de kust van Montenegro bezoeken. De belangrijkste bezienswaardigheid van Petrovac na Moru is het Manastir Rezevici iets ten westen van de badplaats.

Tivat

Tivat is een populaire toeristische bestemming aan de Baai van Kotor. Tivat is te vinden in het zuidoostelijke deel van de baai. Het is bovendien de plaats waar één van de twee internationale vliegvelden van Montenegro te vinden is. Vanuit de omliggende heuvels heb je een prachtig uitzicht op deze bijzonder start- en landingsbaan.
Toen Montenegro nog onderdeel was het voormalige Joegoslavië was Tivat de plaats waar de grootste marinehaven van het land te vinden was. Na het uiteenvallen van Joegoslavië werd de haven verlaten en kwam een groot deel van de inwoners zonder werk te zitten. Enkele jaren gelden werd de oude haven opgekocht door enkele miljonairs die er een jachthaven bouwden. Vandaag de dag zijn er in de Porto Montenegro voornamelijk miljoenenjachten te vinden en is Tivat hard op weg om het nieuwe Saint Tropee te worden.

Herceg Novi

Herceg Novi is de meest westelijkgelegen kustplaats van Montenegro. Het stadje ligt op een steenworp van de grens met Kroatië. Door de ligging van Herceg Novi aan de Baai van Kotor maakt het een tot één van de drukstbezochte toeristische plaatsen in Montenegro. Het hoogste deel van Herceg Novi wordt gevormd door het fort Konli Kula. Het fort doet vandaag de dag dienst als openluchttheater en is geopend voor toeristen. Vanaf de muren van het fort heb je een prachtig uitzicht over het stadje en de Baai van Kotor. Vanaf dit fort kun je met enkele steile trappen naar het historische deel afdalen. Het hart van de Stari Grad wordt gevormd door twee pleinen het Trg Nikole Durkovica en de Trg Herceg Stjepana. Beide pleinen worden van elkaar gescheiden door enkele trappen en een klokkentoren. Vanuit de Stari Grad kun je nog verder naar beneden afdalen naar de boulevard en het strand. Hier aan de kust vind je het tweede van de in totaal vier forten van Herceg Novi.

Kolasin

Kolasin is een klein stadje of een groot dorp in het noordwestelijke deel van Montenegro. Kolasin staat bekend als wintersportbestemming. Op ongeveer negen kilometer van Kolasin ligt een drukbezocht skigebied genaamd Kolasin 1450. Doordat het skigebied niet al te hoog ligt kan er niet heel lang geskied worden. Meestal begint het seizoen in december en duurt tot half maart.
Het dorpje Kolasin is een rustig bergdorp dat in de zomermaanden wacht tot de toeristen in de winter weer naar het dorp komen. In de zomermaanden dienen de skigebieden en de omgeving van Kolasin als wandel- en fietsgebied. De belangrijkste bezienswaardigheid in de omgeving van Kolasin is het Klooster van Moraca.

Zabljak

Het dorpje Zabljak is te vinden in het noordwestelijke deel van Montenegro. Het dorpje ligt middenin het Nationaal Park Durmitor dat opgenomen is op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Door de bijzondere ligging van het dorp staat Zabljak bekend als de beste uitvalsbasis voor een actieve vakantie in Montenegro. In de directe omgeving van het dorp zijn er behoorlijk wat wandelingen, fietstochten en andere buitenactiviteiten te vinden. De belangrijkste bezienswaardigheden in de omgeving van Zabljak zijn het Zwarte Meer, de Tarakloof en zijn beroemde brug en de Romeinse brug over de Bukovica. Vanuit Zabljak kun je een prachtige autorit maken door het hooggebergte van het Nationaal Park Durmitor. Zelfs in de late lentemaanden liggen er nog hoge sneeuwwallen langs de kant van de weg wat het geheel tot een hele bijzondere ervaring maakt.

Bijelo Polje

Bijelo Polje is een stadje en een gemeente in het noordoostelijke deel van Montenegro. Het is één van de grotere plaatsen in dit deel van het land. Bijelo Polje is dan ook het kloppende hart van dit deel van Montenegro. Tijdens een wandeling door het kleine maar drukke centrum van het stadje voel je aan alles dat er wat gebeurt. Overal zijn er mensen op straat en de parken en terrassen zitten vol. Een stadje dat je tijdens een roadtrip door Montenegro zeker niet mag overslaan. De belangrijkste bezienswaardigheden van Bijelo Polje zijn de Sveti Petar en de Sveti Nikola.

Ulcinj

Het stadje Ulcinj is de meest oostelijk gelegen badplaats van Montenegro. Ulcinj ligt niet al te ver bij de grens met Albanië vandaan. Het is met ongeveer 20.000 inwoners tevens één van de grotere plaatsen aan het de Adriatische Zee. Het stadje bestaat uit twee delen. Het hoger gelegen historische deel van Ulcinj en een nieuwere deel dat zich hier omheen heeft gevormd. In het oudere deel zijn er voornamelijk hotels te vinden. Tijdens een wandeling door de smalle straatjes in dit deel lijkt het alsof de tijd er heeft stilgestaan. De rest van Ulcinj heeft een oosterse uitstraling. Dit komt met name door de vele moskeeën en typische oosterse bouwstijl die je er tegenkomt. Het merendeel van de inwoners van Ulcinj hebben een Albanese achtergrond. De belangrijkste toeristische trekpleisters van deze populaire badplaats zijn het historische centrum, de prachtige boulevard en het dertien kilometerlange zandstrand dat net iets ten oosten van de stad ligt.
Rondom Ulcinj liggen de “Zoutpannen van Ulcinj”. Dit gebied staat bekend om zijn unieke flora en fauna.

Virpazar

Virpazar is een klein stadje aan het Meer van Shkodër. Het is de grootste plaats aan het meer en wordt door redelijk wat toeristen bezocht. Vanuit het dorp kun je prachtige boottochten maken over het Meer van Skadar. Let wel op, want de concurrentie tussen de verschillende schippers is groot en voor je het weet betaal je teveel voor je tocht. Het beste kun je even een rondje door het dorp lopen en dan beslissen met wie je de tocht gaat maken. De boottocht neemt je eerst mee over de meanderende rivier de Crmnica en dan ga je het meer op. Hier kom je een eiland tegen dat vroeger dienstdeed als gevangenis en een oud kasteel. Een groot deel van het meer is begroeid met waterlelies die het meer een groene gloed geven.
Boven op een heuvel dat over het Virpazar uitkijkt, is een gerenoveerd Ottomaans fort te zien. Dit fort is geopend voor het publiek, jammer genoeg zijn de openingstijden niet precies.