Vervoer in Montenegro en reizen naar Montenegro

Het merendeel van de toeristen die jaarlijks op vakantie gaan naar Montenegro komen met het vliegtuig. Vanuit Nederland en België vertrekken er in de zomerperiode wekelijks meerdere vluchten naar het land. Eenmaal in Montenegro kun je met een huurauto het land gaan verkennen of de transfers naar je hotel nemen en genieten van een heerlijke relaxvakantie. Het openbaar vervoer in Montenegro is redelijk tot goed geregeld. Als je genoeg tijd en geduld heb zal je met het openbaar vervoer naar alle uithoeken van het land kunnen reizen.
Wil je Montenegro met de fiets gaan verkennen dan zal je vanwege het bergachtige karakter van het land over een stevige conditie moeten beschikken.Vliegen naar Montenegro

De makkelijkste en snelste manier om in Montenegro te komen is met het vliegtuig. Vanuit Amsterdam vlieg je in ongeveer drie uur naar Tivat of Podgorica. Je dient er wel rekening mee te houden dat sommige maatschappijen de vlucht naar Montenegro maken in combinatie met een andere vlucht. Zo vliegt Tui vanuit Tivat door naar Ohrid. Je moet dan rekening mee houden dat je terugvlucht hierdoor ongeveer een uur tot anderhalf uur langer uit zal vallen. Andere maatschappijen combineren de vlucht naar Tivat met Belgrado. Rechtstreekse vluchten naar Podgorica zijn wel mogelijk vanuit Brussel-Charleroi met Ryanair.

Tivat

Tivat Airport is een klein maar efficiënt vliegveld net buiten Tivat aan de Baai van Kotor. Jaarlijks zijn er op het vliegveld ongeveer zesduizend vliegbewegingen die samen ongeveer één miljoen passagiers vervoeren. Tijdens het opstijgen en landen wordt je er getrakteerd op een prachtig uitzicht over de baai. Vanaf de omliggende bergen en heb je een prachtig uitzicht over het vliegveld en kun je mooi de vliegtuigen zien landen en opstijgen.

Podgorica

Het vliegveld van Podgorica is te vergelijken met dat van Tivat. Hoewel deze luchthaven bij de hoofdstad ligt verwerkt het op jaarbasis minder passagiers dan het vliegveld van Tivat. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de ligging van Tivat. De luchthaven van Podgorica wordt wel gezien als de belangrijkste hub voor Montenegro Airlines.

Transfers

Heb je een pakketreis geboekt naar Montenegro dan zullen de bussen en busjes bij aankomst al op je staan te wachten. De reisleiders wijzen je naar de goede bussen. Afhankelijk van je plaats van bestemming zal de transfer ergens tussen een half uur en twee uur in beslag nemen.
Heb je geen pakketreis geboekt dan heb je de keuze tussen de lokale bus of een taxi. De bus is behoorlijk goedkoper dan een taxi, maar zal de reisduur vele malen verlengen. Verstandiger is het dan ook om een taxi te nemen. Zo ben je snel op je plaats van bestemming en kun je gaan genieten van je vakantie.

Huurauto

Kom je met het vliegtuig aan in Montenegro en wil je het land zelfstandig gaan ontdekken dan kun je eigenlijk niet om een huurauto heen. Het gemakkelijkst haal je deze na aankomst gelijk op bij het vliegveld. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het wat langer gaat duren voor je van het vliegveld af bent. De hele werkwijze voordat je de auto meekrijgt, duurt al met al behoorlijk lang. Heel officieel worden allerlei papieren van stempels voorzien en na het zetten van meerdere handtekeningen mag je uiteindelijk toch de auto meenemen. Bedenkt vooraf goed waar je allemaal naartoe wilt. Wil je naar één van de aangrenzende landen dan moet je dit van tevoren melden en moet de auto een vrijstelling krijgen van de autoverhuurder. Heb je deze niet, dan kan ik uit eigen ervaringen vertellen dat je geweigerd wordt bij de grens en je onverrichte zake weer terug naar huis kan.
Je kunt een hoop geld en tijd besparen door vooraf online een auto te huren. Doe je dit bij Sunnycars, dan weet je zeker dat je geen onverwachte extra kosten zal moeten betalen.

Autorijden in Montenegro

Als je van plan bent om behoorlijk wat kilometers te gaan maken in Montenegro dan is het verstandig om met enkele dingen rekening te houden. Zo is de kwaliteit van de meeste wegen niet heel hoog en zijn er maar op een paar plekken snelwegen te vinden. Zo kan het dus voorkomen dat je over een stukje van veertig kilometer een uur aan het rijden bent. De verbindingen tussen de grotere steden van het land zijn over het algemeen goed tot erg goed, maar zo gauw je van de gebaande paden af gaat neemt de kwaliteit en de breedte van de weg snel af. Zo kan het voorkomen dat je een behoorlijk stuk achteruit moet rijden op een bergweg om een vrachtwagen door te laten of dat de weg ineens overgaat in een zandpad.

Parkeren

In de grotere steden en plaatsen en in de meest toeristische plaatsen langs de Montenegrijnse kust moet je betaald parkeren. De kosten hiervan verschillen sterk per plaats en gebied. Op de ene plaats betaal je per dag op andere per uur. De kosten liggen ergen tussen de 0.10 cent en een euro per uur.
Op sommige plaatsen worden de parkeerplaatsen bemand. Deze parkeerwachten komen naar je toe zo gauw je geparkeerd hebt. Let wel op want deze parkeerwachten zijn verplicht om je een ticket te geven.

Taxi’s

Taxi’s zijn een snel en gemakkelijk vervoersmiddel in Montenegro. De gemiddelde prijs voor een taxirit in Montenegro ligt vele malen lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. Voor langere afstanden is het verstandig om vooraf een vaste prijs af te spreken. Voor korte ritjes is dit niet nodig.

Openbaar vervoer in Montenegro

Het openbaar vervoer is Montenegro is redelijk goed geregeld. De prijzen zijn laag en de kwaliteit van de bussen en treinen over het algemeen redelijk tot goed. Het hele land is te bereizen met de bus. Vanuit de kust kun je via een paar keer overstappen voor enkele euro’s bijna het hele land bezoeken. Zoek wel goed uit welke lijnen je moet hebben en waar de overstapplaatsen zijn.
Goedkoper en sneller is het om deze trip met de trein te maken. Vanuit Bar kun je naar de hoofdstad Podgorica reizen. Vanuit Podgorica kun je vier kanten op. Deze hebben al eindpunten Bar, Tuzi, Niksic en Bijelo Polje.