Weer en beste reistijd voor Montenegro

Voor veel vakantiegangers is het weer en klimaat een doorslaggevende punt voor het boeken van een vakantie. Logisch natuurlijk, want wie zit nu op regen en koude gure dagen tijdens zijn vakantie te wachten. Het klimaat van Montenegro leent zich perfect voor een aangename zonvakantie tijdens de hoogzomermaanden. De temperaturen liggen er iedere dag zo hoog dat je heerlijk op het strand kunt genieten van de Montenegrijnse zon. Het leuke van Montenegro is dat als je even wat verder het binnenland inrijdt de temperaturen een behoorlijk stuk lager liggen dus je kunt gemakkelijk aan de hitte ontsnappen.Het klimaat van Montenegro

Het klimaat van Montenegro valt grofweg in twee stukken te delen. Het kustgelegen deel van Montenegro heeft een mediterraan klimaat, terwijl de andere delen van het land een gematigd maritiem klimaat hebben.
Het mediterrane klimaat rondom de kustregio van Montenegro kenmerkt zich door de droge warme zomerperiode en de milde winters. Het verkoelende effect van de Adriatische Zee op dit deel van Montenegro zorgt ervoor dat de zomermaanden er aangenaam zijn zonder dat het er echt heel heet wordt. Toch kan het voorkomen dat het kwik ver boven de dertig graden Celsius zal uitkomen. Op deze dagen kun je het beste een schaduwrijke plaats in de omgeving van de zee opzoeken.
De andere delen van Montenegro hebben een gematigd maritiem klimaat. Er kunnen milde tot koude winters voorkomen en de zomers zijn er over het algemeen erg zacht. Het verschil in de winterperiode heeft voornamelijk te maken met de ligging van een bepaalde plaats of stad. Hoger gelegen steden hebben een lagere gemiddelde temperatuur dan lagergelegen plaatsen. De gemiddelde neerslag is in heel Montenegro vrij hoog, alleen in de zomermaanden is er een duidelijk dip te zien.


Zomerzon in Montenegro

De gemiddelde dagtemperatuur tijdens de hoogzomermaanden rondom de Baai van Kotor en langs de Adriatische kust ligt net iets onder de dertig graden Celsius. In de binnenlanden en dan zeker in de hoger gelegen delen ligt de gemiddelde temperatuur ongeveer tien graden lager. Ben je van plan om de binnenlanden van Montenegro te gaan bezoeken, dan heb je dus wat dikkere kleding nodig. De gemiddelde neerslagcijfers zijn gek genoeg in heel het land min of meer wel gelijk. Plaatsen die centraal in Montenegro liggen zoals Podgorica, Cetinje en Niksic hebben iets hogere gemiddelde dagtemperaturen. De gemiddelde dagtemperatuur ligt hier net iets boven de dertig graden Celsius. De gevoelstemperatuur is hier zelfs nog enkele graden hoger vanwege het ontbreken van verkoelende zeewind. Het beste kun je de zomers dus doorbrengen ergens in de buurt van een badplaats. De zeetemperatuur zal in de zomermaanden ergens tussen de drieëntwintig en vijfentwintig graden liggen.

Aangename lentemaanden

Zijn de zomers in Montenegro te heet voor je, dan kun je het beste een vakantie in het voorjaar plannen. De kans op langdurige neerslag is er dan iets hoger met temperaturen die tussen de twintig en achtentwintig graden Celsius is het er erg aangenaam. En bijkomend voordeel van Montenegro in de lente bezoeken is dat het er minder druk is. Dit is met name prettig in de meest toeristische plaatsen van het land. Toch heb je in de lentemaanden ook kans op temperaturen boven de dertig graden Celsius. De zonnekracht zal dan echter minder sterk zijn dan in de zomer.

Koele en koude wintermaanden

In de zomermaanden ligt het verschil tussen de kustregio en de rest van Montenegro ongeveer tien graden uit elkaar. In de wintermaanden is dit verschil nog iets groter. Langs de kust daalt het kwik vaak niet verder dan een graadje of acht boven nul. In het heuvelachtige binnenland zijn temperaturen van acht graden onder nul zeker geen uitzondering. Dit is natuurlijk niet zo gek als je bedenkt dat een groot deel van Montenegro bergtoppen heeft die boven de tweeduizend meter boven zeeniveau uitsteken. In de binnenlanden zal de neerslag in de winterperiode vaak als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen.
In het noordoostelijke deel van Montenegro heb je kans op de Bora wind. Deze harde valwind heeft een negatieve invloed op het klimaat van Montenegro. De Bora wind is slecht te voorspellen en kans soms zelfs gevaarlijk zijn.

Microklimaten

Door het gevarieerde landschap van Montenegro komen er in het land verschillende microklimaten voor. Denk niet dat je ergens een tropisch regenwoud klimaat of een steppeklimaat tegenkomt, maar op sommige verscholen plaatsen in het binnenland is het klimaat duidelijk anders dan in de andere delen van Montenegro. Dit is vaak te zien aan andere vegetatie die hier voorkomt.

Neerslag

De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Montenegro is zo groot dat het tot de natste landen van Europa behoort. Van oktober tot en met april regent het in Montenegro ongeveer de helft van alle dagen en dan zijn het ook nog stevige buien. Deze periode is ook veel minder geschikt om een reis naar Montenegro te maken. Het verklaart natuurlijk wel waarom Montenegro een bijzonder groen land is. Juli en augustus zijn normaal gesproken de droogste maanden van het jaar. Toch is de kans aanwezig dat ook in deze periode een buitje zal vallen. De hevigheid van deze buien is echter veel minder groot dan in de rest van het jaar.

Klimaatstatistieken Montenegro

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Montenegro zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Montenegro. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Montenegro